Gurtna

0

Gurtna

Ako vozite stariji tip automobila i kada iz nepoznatog razloga neće da “primi gas” ili otežava kretanje uzbrdo, automehaničari bi rekli “ otišle su gurtne”.

Gurtna se u mehanici prevodi kao remen, kaiš iliti široka jaka traka, te pojas od neke široke trake.

Nekada je gurtna bio jedan od omiljenih izraza koji je vrlo često upotrebljavao svaki automehaničar, doduše najčešće kada je trebalo “nešto” popraviti na starijim tipovima automobila, poput fiće, lade, škode, takozvanog “keca”, kasnije juga, pa “osmice” i njima slični.

Ko se bar malo razume u delove automobila, zna šta su gurtne. To su zapravo kočione obloge na paknovima kočnica, koja se vremenom pri kočenju troše. Ustvari to je jedini deo pakne od kočnice koji se troši. Kada se istroše gurtne, podloge nestaju i metal naleže na metal, što rezultira proizvodnju škripe i buke, a osim zvučne neprijatnosti, sigurnost i bezbednost vozača je ugrožena jer je kočenje veoma oslabljeno.

Razvojem mehanike, vremenom, takozvane doboš kočnice sa paknovima su zamenjene diskovima, te se prepoznatljive gurtne na kočnicama više i ne pominju.

U suštini, reč gurtna bi najednostavnije objasnili izrazom traka.
Tako je gurtna sinonim i za trake kojima se pričvršćuju tereti na kamionima kao i trake za podizanje i spuštanje roletni.


Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply