Boem

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta znači reč boem?

Osoba koja živi boemskim životom naziva se boem.

Svako ima nekog boema u svom okruženju bio on slikar, novinar, književnik ili prosto kafandžija sa stilom.

Često za boeme kažu da su to umetnici skloni bezbrižnom i neurednom načinu življenja, od danas do sutra, bez nekih naročitih planova.

boem

Ipak, da neko ne bi vezao negativnu konotaciju uz ovaj pojam, boem je čovek slobodnog i samostalnog shvatanja vrednosti u društvu, te pojava oko sebe. Najčešće se boemi ne slažu sa pravilima društva i konvencionalnim ponašanje, ne retko i sa vladajućom političkom scenom.

Boem nije konformista, već samosvojstven slobodnjak, “lutalica” u književnom smislu, lik koji živi na margini društva. Jednostavno rečeno umetnička duša.

Izvorno boem nastaje od francuske reči bohème i prvobitno je označavala osobu iz Bohemije (Češke), odnosno ovom rečju su se opisivali nomadski Romi poreklom iz Češke (Bohemije).

Poznati boemski kvartovi, boemije obavezno se obilaze u Njujorku (Greenwich Village), u Parizu (Montmartre i Montparnasse). Tačnije u svim velikim gradovima boemi imaju svoje “utočište”, tako je u Beogradu za njih ostavljena Skadarlija u svom specifično opušteno-umetničko-tradicionalnom stilu.

U svakoj pobuni protiv ustaljenih formi građanskog društva ustajali su boemi neprestano tražeći slobodu svog umetničkog izražaja. Imali bi svoj individualni stav o svemu a posebno o postojećem društvenom stanju i nepravdi beskrupuloznog materijalizma.

Neshvaćeni od strane većine u društvu boemi su se često sklanjali i povlačili iz društvenog života, sami zamišljeni u svojoj filozofiji življenja nalazili bi užitak u ispijanju svog pića u boemskim kafanama.

Share.