Banket

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to banket?

Velika gozba koja se obično pravi u nečiju čast naziva se banket.

Pojam banket potiče od francuske reči banquet i označava veliku gozbu koja je propraćena sa različitim govorima u čast nekog pojedinca. Po pravilu banket mora uključiti sve oblike serviranja hrane, preko aperitiva do predjela, glavnog jela i na kraju deserta.

Iako se banket često pravi u nečiju čast ili kao neki vid oproštajne večere, on ne mora da ima određenu temu već može biti napravljen i bez neke svrhe.

Banket

Tokom istorije banketi su bili izuzeto popularni događaji koji postoje još iz Antičkog doba. Još u doba Persijskog carstva spominju se različiti banketi koji su tada održavani sa ciljem da se razgovara o politici ili filozofiji. Kasnije banket je postao veoma poznat u patama naročito kod kraljeva koji su održavali bankete kako bi proslavili rođendane i brojna druga slavlja.

Danas banketi se uglavnom prave sa nekim posebnim razlogom često su u pitanju neki poslovni razgovori između dve firme, gde se uspešnim i dobrim banketom smatra onaj gde je sklopljen neki dogovor ili potpisan ugovor.

Često se na banketima mogu dodeljivati medalje, diplome i slično zbog čega danas postoji više vrsta banketa: sportski, politički, poslovni, roditeljski, privatni, akademski, konferencijski i mnogi drugi.

Po pravilo trebale bi da postoje posebne dvorane ili sale u kojima se priprema banket. Tu se nalazi posebni banketni sto koji je nešto drugačiji od standardnih stolova. Duži je i širi od svih restoranskih stolova jer se kod  banketa služe sve vrste jela pa je neophodno da sav pribor bude na stolu, a zbog svečanijeg i bogatijeg menija sama dekoracija je nešto složenija nego što je inače običaj.

Share.