Bašibozuk

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to bašibozuk?

Vojnik neredovne turske vojske naziva se bašibozuk.

Iako se u poslednje vreme turcizmi polako izbacuju iz upotrebe na našim prostorima, veliki broj istih ipak se je pirustan u našem jeziku. Bašibozuk možda nije toliko čest na našim prostorima, ali kako ne postoji adekvatna srpska reč koja bi ga zamenila, bitno je znati njegovo značenje.

basibozuk

Po etimologiji pojam bašibozuk nastao je od turske reči başıbozuk u značenju bez vođe. Bašibozuk ustvari predstavlja pripadnika neregularnih vojnih snaga otomatske armije. Uglavnom reč je o dobrovoljcima koji su želi da daju svoj doprinos otomatskoj armiji.

Oni su izbegavali borbe, a svoj doprinos davali su tako što su pljačkali i odvodili robove. Nisu bili disciplinovani kao ostali pripadnici vojske zbog čega su znali da rade na svoju ruku.

Zbog njihove nedisciplinovanosti nisu mogli da obavljaju veće vojne operacije. Država je bašibozucima davala nešto hrane i potrebno oružije, ali za razliku od redovne vojne snage nisu primali platu niti su imali vojne uniforme.

Sve to navelo je bašibozuke da pljačkaju, što je dovelo do nemogućnosti predviđanja njihovih pokreta. Često su bili nasilno razoružavani jer su radili protivno naređenjima države. Zbog svega toga pojam bašibozuk je počeo je da se koristi i u značenju upornog i okrtunog pljačkaša.

Share.