Urbanizacija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to urbanizacija?

Porast gradskog stanovništva koji se obično odvija preobražajem seoskog stanovništva u gradsko naziva se urbanizacija.

Gotovo je nemoguće zamisliti jedan dan da prođe, a da se u medijima ne spomene termin urbanizacija. Većina zna šta znači ovaj pojam, dok oni koji nisu sigurni u njegovo značenje, isto mogu pronaći u narednim redovima.

urbanizacija

Po etimologiji pojam urbanizacija potiče iz latinskog jezika, preciznije od reči urbs, što znači grad. Po definiciji urbanizacija predstavlja porast gradskog stanovništva koje se obično odvija preobražajem seoskog stanovništva u gradsko.

Može se reći da svako širenje gradskog načina života na ostala naselja predstavlja neki vid urbanizacije. Još sa nastankom prvih civilizacija i stvaranjem gradova započeta je urbanizacija koja svoj vrhunac dostiže za vreme industrijske revolucije kada je upotreba tehnologije dovela do smanjenja potreba za ljudskom snagom.

Bitno je napomenuti da urbanizacija dovodi do velikih problema, jer se veliki broj stanovništva naglo koncentriše na malom prostoru što za posledicu ima niz problema: zagađenje vazduha, povećanje prometa, zagađenje vode, uništavanje parkova i drugog zemljišta, promene u politikim struktura i mnoštvo drugih problema.

Share.