Ubuduće

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ubuduce

Ubuduće ćemo isplanirati celo letovanje, kako ne bismo dozvolili da nam i to malo odmora prođe samo na kupovinu manje-više bespotrebnih stvari.

Ovo je primer najčešće upotrebe ovog izraza, međutim može se koristiti u još jednom obliku, odnosno razdvojeno.

Prilog ubuduće u našem jeziku koristi se kako bi označio neku radnju koja se dešava ili će se desiti odsada, nadalje, radnja koja sledi tek u budućnosti. Tada se koristi sastavljeno, kao na primer, ubuduće pazi šta radiš (ubuduće budi pažljiviji) da se ne bi opet pokajao ili ubuduće se snađite sami ako vam ne odgovara soba u koju smo vas smestili.

Takođe, pridev budući (samo u rednjem rodu) može se koristiti odvojeno od predloga „u“. Možemo reći, u buduće planove za proslavu naše godišnjice braka uključićemo samo par prijatelja i kumove.

Naravno, brojniji su primeri kao i upotreba priloga ubuduće (kada se piše sastavljeno). „Ubuduće, svaki put kad ne raspremiš svoju sobu, spavaćeš u dnevnoj sobi” ili primer “ubuduće ćemo svuda ići kolima jer je gorivo jeftinije od autobuskih karata”.

U svakom slučaju, ukoliko se kolebate ili ne znate da li se piše “ubuduće” ili “u buduće”, imajte u vidu da je ispravno i jedno i drugo, al zavisno od konteksta u kome se upotrebljavaju.

Share.