Recenzija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to recenzija?

Kritička ocena o nekom naučnom ili umetničkom delu naziva se recenzija.

Mnogi od nas pre nego što odgledaju neki film ili pročitaju knjigu pročitaju recenziju o istoj kako bi videli da je ona vredna čitanja/gledanja. Svako od nas bar nekada je pročitao neku recenziju, a da li ste se zapitali koje je zapravo značenje ove reči?

recenzija

Prateći etimologiju dolazimo do informacije da je pojam recenzija nastao od latinske reči recensere u značenju pregledati. Po definiciji recenzija predstavlja kritičku ocenu o nekom naučnom ili umetničkom delu, sa kojom se kvalifikuje vrednost tog dela.

Recenzija se daje u pisanoj formi, najčešće pre objavljivanja samog dela. Kada se prvi put pojavio pojam recenzija korišćen je za kritiku dela koja je služila kao preporuka za štampanje. Odnosno određeno delo (na primer knjiga) nije štampana u slučaju da je recenzija o istoj bila negativna.

Iako je poželjno da recenzija bude kratka, to nije pravilo i ona često može biti dugačka i po nekoliko strana. Recenzija se sastoji iz dva dela, jednog koji govori o autoru dela i drugog koji je namenj uredniku tog dela.

Bitno je istaći da recenzija ne sme biti kritika upućena autoru već se mora odnositi isključivo na delo koje se ocenjuje.

Share.