Spekulacija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to spekulacija?

Spekulacija predstavlja težnju za saznanjem koja prelazi granice iskustva.

Mnogo puta čuli ste za izraz spekulacija ili špekulacija. Veliki broj sigurno se pitao šta znači ovaj izraz, a neki se dvoume da li se reč pravilno izgovara sa slovom s ili š. Za sva pitanja koja ste imali o ovom pojmu slede odgovori.

spekulacija

Pojam spekulacija po etimologiji potiče iz latinskog jezika, preciznije od reči speculatio koja označava ispitivanje čistim mišljenjem. Najjednostavnije rečeno može se reči da spekulacija predstavlja težnju za saznanjem koja prelazi granice iskustva.

Dakle, spekulacija predstavlja određenju težnju za saznanjem putem čistog mišljenja uz saradnju intuicije i fantazije. Odmah je bitno napomenuti da često u svakodnevnom govoru možete čuti špekulacija koji je takođe gramatički ispravan i ima isto značenje kao i spekulacija.

U ekonomskim naukama po definiciji spekulacija predstavlja finansijsku akciju (trgovanje robom ili vrednostim papirima) za koje je karakteristična neuobičajeno visok stepen rizika. Svrha svake spekulacije jeste brza, laka i velika zarada koja se obično postiže naglim porastom cene date robe.

Ono što spekulaciju čini drugačijom od neke druge vrste rizika jeste pre svega rizik koji je ovde izuzetno veliki, dok neka druga finanasijska ulaganja pre svega se odlikuju velikom stopom sigurnosti, te garantuju zaradu, pa makar ona bila i malih razmera.

Kako je spekulacijama cilj i motiv brza i laka zarada često se ovi poslovi nalaze na ivici poslovne etike, morala, pa čak i zakona. Često pri spomen ovog pojma mnogi odmah pomisle na aktivnosti koje u sebi sadrže prevare, pronevere i druge kriminalne aktivnost. Zbog toga pojam spekulacija ima i svoje pežorativno značenje.

Share.