Secesija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to secesija?

Secesija je pojam koji označava odvajanje, a najčešće se koristi za političko odcepljenje.

Pojam secesija je veoma čest na vestima i drugim informativnim izvorima zbog čega veliki broj ljudi zna njegovo značenje. Ipak ako niste sigurni šta tačno ovaj pojam znači, na pravom ste mestu.

Secesija

Po etimologiji secesija potiče od latinske reči secession u bukvalnom značenju seoba. Ova reč koristi se za odvajanje, odcepljenje ili deobu nečega. Ipak u medijima kada se spomene secesija uglavnom se misli na političko odcepljenje koje predstavlja odcepljenje nekog političkog entiteta ili organizacije od svog matičnog entiteta.

Secesija je pojam koji je zastupljen i u modernoj umetnosti. Pa tako u slikarstvu ona označava poslednji umetnički univerzalni pravac koji je uneo svoj pečat u sve oblasti modernog života, što je za rezultat imalo stvaranje mode i posebnog stila života krajem 19-og veka.

Jednostavnije rečno jedna grupa umetnika u potpunosti se odvojila od drugih prateći noviji pravac u izboru materije i tehnike. Secesija se naročito ispoljila u arhitekturi, književnosti i slikarstvu.

Bitno je istaći da u Sjedinjenim Američkim Državama pojam secesija predstavlja istorijsko doba gde je odcepljeno 11 država I stvorena Konfederacija, što je za rezultat imalo izbijanje građanoskog rata.

Share.