Relikt

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to relikt?

Relikt predstavlja biljnu ili životinjsku vrstu koja je ostala na određenoj oblasti iz doba kada su na njoj vladali drugačiji uslovi života.

Kak se pojam relikt slabije spominje u svakodnevnom govoru, male su šanse da ćete znati koje je njegovo značenje. Ipak svi oni koji proučavaju paeontologiju dobro su upoznati sa ovim pojmom.

relikt

Po etimologiji reč relikt potiče iz latinskog jezika i ima značenje ostatka, odnosno ovaj pojam se koristi za biljne i životinjske vrste  koje postoje u određenoj oblasti, ali samo kao ostatak iz vremena kada su u toj oblasti vladali drugačiji uslovi života.

Dakle u biologiji i paeontologiji po definiciji, relikt predstavlja kategorije koje su i dalje opstale, ali kao ostatak onoga što je nekada bila rasprostranjena populacija. Relikt nastaje kada zbog velikih promena (najčešće klimatskih) koje se odvijaju na malom prostoru, bivaju odsečeni od celine. Pored klimatiskih faktora na stvaranje relikta utiče i kontinentalni drift ili povećan broj drugih organizama (najčešće konkurencije date vrste).

Primer za relikt bio bi torbarski vuk poreklom sa Tasmanije. Ovaj vuk predstavlja relikt torbarskog mesojeda koji je uspeo i dan danas da opstane iako su drugi torbarski mesojedi koji su živeli na drugim lokacijama širom zemlje izumrli.

Relikti su od izuzetnog značaja za razumevanje celog ekositema, kao i za očuvanje biljnog i životinjskog sveta kakvog ga danas znamo.

Share.