Copyright

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta znači copyright?

Zakonsko pravo autora da zaštiti svoje delo od kopiranja naziva se copyright.

Zbog sve veće pojave piraterije i neovlašćene prodaje raznih dela u javnosti sve češće možemo čuti za pojam copyright. Ako ste želeli da saznate koje je značenje ovog pojma došli ste na pravo mesto.

copyright

Pojam copyright preuzeli smo iz engleskog jezika i bukvalno značenje reči bilo bi kopiranje prava. Po definiciji copyright predstavlja zakonosko pravo autora kojim se štiti njegovo originalno delo delimično ili u celosti od neovlašenog kopiranja ili prodaje.

Može se odnositi na zaštitu određene osobe ili organizacije, a predmet zaštiti uglavnom su tekstovi, muzička dela, književna dela, umetnička dela i slično. Zašita ovih dela ne odnosi se samo na fizičke kopije već i na elektronske koje su u današnje vreme postale normalna pojava.

Copyright omogućava svim stvaraocima nekog originalnog dela da isključivo oni mogu da odobre drugima korišćenje ili prodaju njihovog dela. Drugim rečima, copyright predstavlja sistem pravnih pravila koja regulišu prava koja je zakon dao autoru dela.

Svrha copyrighta jeste da svim autorima pruži sigurnost da će se njihova dela distribuirati bez straha od neovlašćene piraterije, a u slučaju da do iste dođe osigurana im je određena zaštita.

Share.