Tajkun

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta znači tajkun?

Čovek koji je na sumnjiv način došao do velikog bogatstva naziva se tajkun.

Verujem da je svima dobro poznat izraz tajkun, te da većina zna na šta se ova reč odnosi. Jedni zavide tajkunima, dok se drugima čini da se sav novac vrti upravo oko njih. A da li znate šta zapravo znači reč tajkun i kako je dospela u naš jezik?

tajkun

Po etimologiji reč tajkun nastala je od japanske reči taikun što znači veliki zapovednik. Tajkun se isprva koristio za šogune u Japanu kako bi se istaklo da su oni veliki vladari zemlje. Mi smo ovaj pojam preuzeli od amerikanaca i kod nas ona ima značenje čoveka – biznismena koji se obogatio ali na veoma sumnjiv način.

Tajkun je neformalni izraz za osobu koja poseduje veliko bogatstvo i koja dominira i kontroliše velikim delom određene privredne grane. Poznati su kao veoma moćni ljudi kji su stvorili veliko bogatstvo i ogroman kapital ali na veoma sumnjiv način.

Pojam tajkun često se koristi i za novopečenog bogataša koji se naglo obogatio. Može se reći da svi finansijski moćnici koji su zahvaljujući stranačkim vezama ili bilo kojim drugim vezam vezanim za vlast došli do velikih para predstavljaju tajkune.

Ovde je bitno istaći da iako se zna da su do bogatstva stigli sumnjivim putem za to ne postoje dokazi, niti su oni pod istragom što automatski znači da neće odgovarati za počinjena dela.

Share.