Trema

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je trema?

Trema je pojam kojim označavamo uzbuđenje, osećaj straha uz drhtanje u druge neprijatne fizičke manifestacije.

Često čujemo da neko ima tremu. Šta znači kada glumac, reporter ili dete pred recitovanje na priredbi u školi ima tremu? Trema je zapravo nervna reakcija ljudskog organizma koja ima jak uticaj na kompletno telo jer svi delovi tela reaguju na tremu. Zbog toga, za neke je definicija treme: izuzetno jak i neugodan osećaj pred neki važan dogadjaj. To može biti izlazak na ispit, venčanje, uživo uključenje u tv program…

trema

Na žalost, efekti treme mogu biti podrhtavanje ruku i glasa, mucanje, dijareja, znojave ruke, sušenjee grla, a nekada i padanje u nesvest.

Tokom treme, u telu se jače luči hormon adrenalin što je jedan od jačih stimulanasa. Zato neretko čujemo da je javni nastup i izlazak na binu poseban osećaj koji čoveka može da nagoni da iznova iskusi isto i kako bi opet osetio efekte adrenalina.

Ohrabrujuće je da je trema uobičajena stvar i da njeni efekti mogu biti pozitivni ako naučite da je kontrolišete. Pošto koren treme leži u nesigurnosti i strahu od toga da ne pogrešite, radite na samopouzdanju i dobro se pripremite za ono što vas čeka.

Share.