Koloseum

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to koloseum?

Ogroman amfiteatar koji je u starom Rimu korišćen za priređivanje javnih igara naziva se koloseum.

Da li ste čuli za pojam koloseum? A znate li koje je njegovo značenje? Naime, mnogi ne znaju da danas koloseumom nazivamo građevinu koja je ranije nosila naziv Flavijem amfiteatar.

koloseum

Pojam koloseum potiče još od starog Rima i predstavlja ogorman amfiteatar koji je korišćen za priređivanje javnih igara. Sa gradnjom ove veličanstvene građevine započeto je 72-ge godine, a gradnja je završena deset godina kasnije.

Koloseum je sagrađen u obliku valjkastog tela sa tri veličanstveno urađena sprata, brojnim ukrasima i 50 000 mesta predviđenim za sedenje i 10 000 mesta za stajanje.

Ovaj veličanstveni kompleks predstavljao je mesto na kojem su održavane javne igre, gladijatorske borbe, borbe sa životinjama, sportske igre i mnogi drugi javni događaji koji su za cilj imali da privuku veliki broj gledaoca.

Kolosem je postao simbol Rimskog carstva, iako isprva korišćen za brojne javne skupove, kasnije je korišćen kao mesto za stanovanje, ali i prostor za radionice, održavanje brojnih verskih obreda i slično.

Vremenom kao i sve građevine i Koloseum je bivao oštećen što od strane ljudi, to i od zemljotresa i brojnih drugih vremenskih nepogoda. Danas, on predstavlja veličanstvene ruševine koje svedoče o uspešnosti rimskih graditelja.

Iako je isprva nazvan Flavijev amfiteatar, nakon 1000 godina naziv ovog amfiteatar promenjen je u koloseum. Naime, imperator Neron sagradio je kolosalnu bronzanu statuu samog sebe koja je bila visoka preko 30 metara i nalazi se ispred njegovog dvorca.

Ova statua Kolosa vremenom je menjala oblik, a decenijama kasnije mnoštvo ljudi i 24 slona premestili su Kolosa skroz do Koloseuma. Vremenom Flavijem afmiteatar dobio je ime Koloseum, upravo zbog blizine statue, a ovaj naziv zadržao se sve do danas.

Koloseum je 2007-e godine proglašen Svetskim čudom novog sveta.

U savremenom doba često se pojam koloseum koristi i u drugom značenju. Naime, sve građevine koje su impozantne veličine često se nazivaju koloseumima.

Share.