Silabus

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to silabus?

Silabus predstavlja kratak sadržaj o određenom predmetu.

Svi oni koji studiraju ili su pak završili studije čuli su ili pak koristili silabus. Ako ipak niste čuli za ovu reč ili možda ne znate koje je njeno značenje, nalazite se na pravom mestu.

Silabus

Pojam silabus potiče iz latinskog jezika, tačnije od reči sittybas i bukvalano značenje bilo bi krivo čitanje. Kod nas ovaj pojam koristi se za kratak sadržaj o određenom predmetu. Možemo reći da je silabus ustvari sinonim za reč skripta.

Ako posmatramo ovaj pojam u širem smislu silabus predstavlja katalog svih kurseva dostupnih na jednom fakultetu, odnosno spisak svih oblasti koje bi studen trebao  da nauči i položi kako bi dobio prelaznu ocenu. Silabus jeste plan i program rada koji sadrži spisak svih lekcija o određenom predmetu.

Mnogi silabusom nazivaju i skripte koje predstavljaju kratak sadržaj odnosno sažetak određenog predmeta i ono najvažnije što bi se o njemu trebalo znati.

Ranije silabusom su se nazivali spiskovi koje je pravio papski regular. Tokom 19-og veka čak Papa Pije IX izdao je popularni „Silabus“ čije je popularno ime bilo „Spisak najvažnijih zabluda našeg vremena“.

Share.