Solfeđo

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Solfedjo

Šta je to solfeđo?

Melodijsko vežbanje u muzici naziva se solfeđo.

Po etimologiji izraz solfeđo nastao je od italijanske reči solfeggio i označava melodijsko vežbanje. Odnosno solfeđo je pojam koji se u muzici koristi za usavršavanje sluha uz pomoć pevanja i slušanja muzike. Bukvalno može se reći da solfeđo predstavlja  muzičko opismenjavanja. Znači zahvaljujući njemu svi koji pohađaju ovu nastavu (ili vežbe) mogu razviti svoj sluh, poboljšati muzičku memoriju i svoj ritam.

Svim početnicima solfeđo ima za zadatak da pomogne najpre u razumevanju osnova muzike, a zatim i u ovladavanju pojedinim delovima iste. Slušanjem muzike gde je najčešće pratnja klavir polako upoznaju se svi muzički pojmovi neophodni za muzičko opismenjavanje, a koji će dovesti do toga da se pojedinac kasnije i samostalno može muzički izraziti.

Solfeđo je predmet koji nije baš omiljen među onima koji pohađaju muzičku školu i to jer ume da bude veoma zahtevan. Na njemu pored toga što je potrebna velika kocentracija i pažnja, rade se i brojni diktati, a učenici moraju zapisati ono što čuju kako bi što bolje razvili svoj sluh.

Solfeđo je u svim muzičkim školama (nižoj, srednjoj, višoj i fakultetu) obavezan predmet pri polaganju prijemnog ispita, a takođe je jedan od osnovnih predmeta koji će učenici pohađati tokom celog školovanja što automatski svima govori koliko je ovo vazan predmet.

Iako većina smatra ovo jednim od najdosadnijih predmeta, bitno je istaći da je on takođe i najvažniji predmet u muzičkom školovanju.

Share.