Oreol

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to oreol?

Oreol podrazumeva svetao krug koji se nalazi oko glave svetaca.

Sigurno ste svi čuli za izreku „ponaša se kao da ima oreol oko glave“ ili „treba mu staviti oreol oko glave“. Verovatno su mnogi upoznati sa značenjem ovog pojma, ali za one koji žele više da saznaju o samoj reči sledi objašnjenje.

Oreol je reč koja je kod nas došla iz francuskog jezika, preciznije od reči aureole i bukvalno označava svetao venac. Oreol ustvari predstavlja svetao krug koji se nalazi oko glave svetaca.

oreol

Kod hrišćana oreol predstavlja simbol koji označava da osoba oko čije se glave nalazi isti je na neki način posebna (ona je ili Božanstvo ili je sveta). Oreol je po pravilu okrugao, međutim Sveta trojica je jedina za koju se koristi trouglasti oreol.

Oreol često označava ne samo svetao krug, već i određene venčiće, cveće i slične okrugle predmete koji se nalaze na glavi pojedinih osoba.

Oreol se može upotrebljavati i u prenesenom značenju, odnosno kada kažemo da neko ime oreol oko glave (ili da mu treba isti staviti oko glave) to znači da se radi o veomo dobrom čoveku čija su dela velika pa je tako i sam veliki dobročinitelj.

Share.