Oligarhija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Oligarhija je reč grčkog porekla i označava vladavinu manjine. To znači da se većina političke moći nalazi u rukama malog dela populacije . Ono je i najmoćnije i po političkom i ekonomskom i vojnom pritanju.

Oligarhije su složeni politički sistemi sa često više krugova moći kojima dominiraju određene prodice, kao što je porodica Kenedi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Oligarhija

Oligarhijsko društvo je nestabilno i njegova moć se vremenom menja. Bez obzira što na prvi pogled tako ne deluje, ali na postanak i opstanak određene oligarhije utiče u velikoj meri i spoljni faktor.

Veruje se da je svaki postojeći ili istorijski politički sistem samo neka vrsta prikrivene oligarhije.

Uvek je mali broj ljudi na vlasti, a sva ekonomska, politička i vojna moć je u njihovim rukama. Mada se komunističke zemlje XX veka često uzmaju kao primer oligarhija u kojima su vlast držale male grupe partijskih vođa i rukovodstava, dobar deo evropskih monarhija je nastao jačanjem pojedinih plemićkih porodica.

U najrazvijenij demokratskim državama znaju se liste najbogatijih porodica, najuticajnijih pojedinaca u čijim rukama je zapravo koncentrisano klupko moći.

Share.