Ranč

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta znači ranč?

Ranč je izraz koji se koristi u SAD-u za farmu koja uzgaja stoku.

Do sada ste sigurno bezbroj puta čuli za pojam ranč, koji ne samo da svakodnevno možemo čuti na TV-u već veliki broj nas ga koristi svakodnevno. Ako igrom slučaja ne znate koje je pravo značenje ove reči – sada je pravo vreme da saznate isto.

Ranc

Po etimologiji reč ranč španskog je porekla, odnosno nastala je na prostorima Meksika i označava stočarsku farmu (objekat specijalizovan za uzgoj stoke).

Izraz ranč posebno je rasprostranjen u Sjedinjenim Američkim Državama i obično se koristi za velika poljoprivredna gazdinstva odnosno farme koje se bave uzgojem različitih vrsta stoke. Naravno sva stoka koja se gaji na ranču donosi određenu korist, bilo da daje meso ili mleko, ili pak vlasnici na neki drugih način planiraju da je upotrebe (koristeći je za vuču, prodaju i slično).

U sklopu ranča se po pravilu nalazi veliko zemljište na kojem se nalaze različiti objekti: kuća, štale, ambari, skladišta, staje i ostali građevinski objekti, ali i poljoprivredne mašine. Rančevi se obično nalaze na selu daleko od grada kako bi stoka mogla da se gaji bez gradske vrve i buke koja im smeta.

Kod nas sinonimi za ranč koji se koriste su farma ili seosko imanje.

Share.