Revers

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Revers

Sigurno ste uzimali knjige iz biblioteke i zapazili proceduru uzimanja, tj. pozajmljivanja knjige. Upravo da ne bi došlo do zabune, zaboravljanja datuma preuzimanja ili neke štete postoji članska kartica koja služi kao revers. Slično je i sa kupovinom u prodavnici na svima poznatu recku. Međutim, ovde umesto vraćanja uzete robe plaćamo istu za dan ili dva uz strogu evidenciju.

Izraz revers potiče od francuske, odnosno latinske reči rever u značenju pismene potvrde ili priznanice za neki uzeti predmet, stvar na posluživanje. To može biti knjiga iz biblioteke, alat iz radionice, roba iz magacina i tome slično.

Takođe reč revers u nekom drugom kontekstu označava i naličje ili drugu stranu novca.

Prema definiciji revers je potvrda u pisanoj formi da su uzeti neki predmeti, stvari, dokumenti i slično na određeni rok uz obavezu vraćanja za izvesno vreme i u nepromenjenom stanju. Revers se po povratku predmeta poništava.

Obično se uz revers daje kratak opis iznetih predmeta i stanja u kojem je zatečen.

Na primer, u velikim ustanovama ili firmama gde se predmeti (npr. alat iz radionice ili magacina) uzimaju svakodnevno, koriste se posebni obrasci (internog tipa), ali i propisani obrasci reversa. Takođe, revers može izdati i škola kao ustanova ako pozamljuje sportsku opremu određenom košarkaškom klubu ili pojedincu.

Share.

Leave A Reply