Abonos

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Abonos

Šta je to abonos?

Abonos je posebna vrsta crnog drveta koje je veliki vremenski period bilo pod vodom.

Svaka čast svima koji znaju značenje reči abonos! Naime ovaj pojam ne samo da se veoma retko koristi na našim prostorima, već je njegova upotreba svedena na minimum te se samo u određenim industrijskim granama može čuti za njega.

Abonos je reč grčkog porekla i označava posebnu vrstu crnog drveta koje je dug vremenski period bilo pod vodom. Shodno tome ovo drvo je poprimilo različita obeležja i svojstva te je dobilo veću primenu. Potiče iz čuvene porodice drveta – Diospyros ebenum.

Abonos je obično crne boje, mada se može javiti i u svim nijansama crne boje. Najčešće se koristi za oblaganje domaćinstva i proizvodnju furnirskih ploča, ali i za rezbarenje. Od abonosa se izrađuje većina fine stolarije, jer je izuzetno lak za obradu, a dekorativno izgleda veoma lepo.

Posebno su zanimljivi oni abonosi koji imaju šarenoliku strukturu, odnosno njihova struktura je takva da se smenjuju različite strukture braon i crne boje.

Ranije je korišćen za izradu kolekvi jer po verovanjima ova posebna vrsta drveta štitila je sve one koji se nalaze u blizini istog.

Ovo posebno drvo izuzetne boje raste pretežno u tropskim i suptropskim krajevima. Najviše ih ima u Južnoj Indiji gde se umetnost rezbarenja abonosa posebno ceni.

Share.