Antikviteti

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta su antikviteti? Saznajte tačno značenje pojma.

Antikviteti su starinski, veoma vredni predmeti.

Iako je moderan život nezamisliv bez pametnih telefona i sličnih predmeta koji su iz godine u godinu sve prodavaniji, bitno je istaći da bi veliki broj ljudi radije u svom domu video neki stariji uređaj ili predmet koji spada u antikvitete.

antikviteti

Sam pojam antikvitet potiče iz latinskog jezika, preciznije od reči antiquus, što znači star, drevan, starinski. Danas, ovaj pojam se odnosi na starinu, odnosno zastarele stvari ili ustanove koje danas imaju znatno veću vrednost nego u vreme kada su bili “aktuelni”.

Po definiciji, antikviteti predstavljaju sve ono starije od sto godina. Bitno je istaći da u antikvitete mogu spadati i predmeti koji nisu toliko stari, ali pod usloom da imaju određenu istorijku ili umetničku vrednosti.

Najvredniji antikviteti su predmeti koji potiču iz kultura Mesopotamije, Palestine, stare Grčke, starog Rima, Egipta, Irana i Krita. Poznato je da su još u antičkom Rimu sakupljani antikviteti, a ovaj hobi je vrhunac doživeo u drugoj polovini 19-og veka kada skupljanje predmeta iz prethodnih vremena postaje gotovo trend.

U svom najopštijem značenju antikviteti se odnose na sve predmete koji imaju određenu vrednost. Ovde je bitno istaći da na vrednost predmeta pored estetskog izgleda utiče njegova retkost i autentičnost.

Neki od najprodavanijih antikviteta svakako su nameštaj, knjige, lampe, satovi, porcelain, numizmatika, filatelija, instrumenti i gobleni.

U prenesenom značenju antikviteti se odnose na nešto zastarelo, starinsko, nešto što je prevaziđeno.

 

Share.