Verige

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta su to verige?

Metalni lanac koji obično visi nad ognjištem i o kojem se kači kotlić naziva se verigre.

Reč verigre veoma je stara, a ovaj pojam poznat je većini stanovništva naše zemlje. Verige je pojam koji ima više upotreba i značenja, pa je tako neophodno znati sva njegova značenja i obratiti pažnju na kontekst u rečenici kako ne bi došlo do zabune.

Verigre

Najprostije rečeno pojam verige ima jednostavno značenje, a to su lanci građeni od međusobno povezanih prstenova  (alki) i to u neprekidnom čvrstom nizu. Verige imaju preneseno značenje i one simbolizuju povezanost jedinki, snagu i zajedništvo.

Verige najćešće vise kod ognjišta iznad vatre i predstavljaju lanac o koji se kači kotlić ili neka druga posuda kako bi se skuvala veoma ukusna hrana. Verige su služile i za vezivanje životinja, ali i nekih većih predmeta poput prilikolica, čamaca, lađa i slično.

Pojam verige ima još dva značenja. Jedno se odnosi na najuži deo bokokotorskog zaliva koji se nalazi na spoju Tivatskog i Risanskog sa Kotorskim zalivom. Ustvari Verige jeste moreuz dužine 250 metara koji se nalazi između rtova Đinovići i Đurići. Ovaj naziv je dobio još za vreme vladavine kralja Lajoša koji je ovaj moreuz zaprečio sa lancima kako bi onemoguću dalji prodor galijama u Kotorski zaliv čime je osigurao grad Kotor. Zbog tih lanaca vremenom moreuz je nazvan Verige.

Svi hrišćani slave Časne Verige koje predstavljaju jedan od najpoznatijih praznika. Verige se slave u čast apostola Petra 16-og januara po starom ili 29-og januara po novom gregorijanskom kalendaru. Ovaj praznik praznuje veliki broj hrišćana i tada se ništa ne sme raditi. Po verovanju ako se na Verige bude radilo može Vas zadesiti kuga, ili se pak Vaša stoka može ozbiljno razboleti. U slučaju da neko sašije odelo na Časne Verige, osoba koja ga bude nosila poginuće od udara groma.

Share.