Vaseljena

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vaseljena

Šta je to vaseljena?

Vasiona, kosmos odnosno univerzum drugačije naziva se vaseljena.

Etimološki posmatrano vaseljena je reč grčkog porekla i ima značenje kosmosa, vasione, univerzuma; Po definiciji vaseljena predstavlja prostorno – vremenski kontinuum u kojem egzistiraju sva materija i sva energija. Nažalost tehnologija koja name je trenutno dostupna kao i nauka koja se bavi proučavanjem vaseljenja nije dovoljno razvijena kako bi smo mogli da shvatimo brojna njena svojstva, pa je tako narod uskraćen za mnoge odgovore kada je vaseljena u pitanju. Najšire posmatrajaću ona je ogromna i prepuna brojnih tajni i zagonetki, a naučnici se slažu da se u njoj ne nalaze samo prostorne misterije već i vremenske.

Ono što trenutno sigurno možemo reći to je da vaseljena predstavlja beskonačno prostranstvo koje nas okružuje. Najveći deo materije i energije koja se u njoj nalazi je u obliku tamne materije i energije, a pored nje nalazi se i mnoštvo nebeskih tela.

Mnogi vaseljenu definišu kao sve što postoji, što je ikada postojalo i što će postojati. Prema informacijama koje su naučnici uspeli da skupe vaseljena se sastoji iz tri elementa: proctor,  vreme i energija zajedno sa elektromagnetnom materijom i fizičkim zakonima koji ih povezuju. Po nekim naučnicima vaseljena ne samo da obuhvata sav život i istoriju, već ona obuhvata i ideje kao što je matematika, fizika i slično.

Izraz vaseljena nastao je još u Antičnoj Grčkoj kada su pokušavali da istraže i saznaju što više o svetu u kojem žive. Nauka koja se bavi proučavanjem vaseljenje naziva se kosmologija. Starost vaseljenje procenjuje se na preko 14 milijardi godina. Većina naučnica se slaže da je vaseljena nastala kao rezultat velikog praska te da se i dan danas širi i nastaviće da se širi. Zastupljena je i teorija da postoji više vaseljenih koje egzistiraju zajedno, a vaseljena u kojoj mi živimo samo je jedna od njih.

Share.