Pegaz

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je pegaz? Da li ste upoznati sa tačnim značenjem ovog pojma?

Krilati konj iz grčke mitologije naziva se pegaz.

Iako možda niste ljubitelj grčke mitologije verujem da ste upoznati sa značenjem pojma pegaz koji ima široku primenu na našim prostorima. Naime, brojni su ugostiteljski objekti koji nose upravo ovaj naziv, pa tako u Beogradu ima kafić koji nosi ovaj naziv, u Krupnju hotel, u Požarevcu diskoteka itd.

Termin Pegaz prvi put se spominje u grčkoj mitologiji, gde saznajemo da je Pegaz bio sin Posejdona i Meduze koji je imao neverovatne sposobnosti, a izuzetna snaga, neverovatna brzina, dobrota, čisto srce i mudrost su samo neke od njih.

Što se tiče samog rođenja Pegaza postoje mnoge legende. Po jednoj od njih Pegaz je dugo bio zarobljen u utrobi svoje majke, ali nakon što joj je Persej odsekao glavu, on dobija slobodu. Druga pak legenda kaže, da je Pegaz nastao iz zemlje na kojoj je prolivena Meduzina krv.

Samo značenje imena Pegaz nije razjašnjeno. Najviše ljudi deli mišljenje da je njegovo ime poteklo od grčke reči pêgế u značenju izvor, vrelo. Upravo ovaj naziv dobio je legendarni krilati konj jer gde god da je on dotakao tlo, nastao bi izvor nazvan “Helikonu izvor”.

Pegaz je živeo na visokim planinama, a na Olimpu je pomagao Zevsu tako što je raznosio munje i gromove. On se oženio sa Euipom sa kojom je i započeo naraštaj krilatih konja.

Pegaz je živeo prilično idilično god nije upoznao kralja Lakije – Belerofonta. Belerofont je zauzdao Pegaza zlatnom uzdom koju je dobio od boginje Atine i na njemu je odleteo do doline u kojoj je živela Himera.

Zahvaljujući brzini i hitrosti koju je posedovao Pegaz, ali i mudrosti i snagom koju je imao Belerofont, Himera je ubrzo ubijena, a nakon pobede Belerofont se osećao veoma moćnim, zbog čega je zahtevao od Pegaza da ga odvede na Olimp da proveri da li postoji Bog.

Iako je znao da to nije ispravno, Pegaz ga je poslušao. Ubrzo obojica su osetila Zevsov gnev, koji se toliko naljutio da je poslao besnilo na njih. Iako je Zevs iz prva želeo da ubije Pegaza, kasnije se sažalio na njega, te ga je pretvorio u sazvežđe Pegaz koje se nalazi na Severnom nebu sa dve promenljive zvezde.

U figurativnom smislu termin pegaz se često koristi da označi pesničko nadahnuće. Pa tako ako kažemo da je neki pesnik “uzjahao Pegaza” mi zapravo hoćemo da kažemo da se on dobio inspiraciju i počeo da piše pesme, odnosno da se posvetio pesništvu.

Share.