Detencija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Detencija

Šta je to detencija?

Nezakonito zadržavanje naziva se detencija.

U našem jeziku veoma često možete čuti za pojam detencija čije je značenje veoma jednostavno. Verujem da veliki broj vas već zna značenje ove reči, ali za one koji su možda malo neupućeniji sledi objašnjenje.

Etnološki posmatrano reč detencija nastala je od latinske reči detentio u značenju zadržavanje tj. obustava. Najčešće se koristi u značenju nezakonito zadrzavanje. Reč detencija uglavnom srećemo u pravnim naukama gde se koristi u značenju lišavanje sloobode putem pritvora ili zatvora.

Češće detenciju možemo sresti u drugačijem značenju, gde ona predstavlja držanje stvari u svom posedu bez mogućnosti faktičkog raspolaganja tom stvari voljom da se ona drži u posedu, ali ne kao svoja već za nekog drugog kome je treba vratiti. To znači da držalac određene stvari postaje neposredni posrednik stvari ili pomoćnik u njenom posedovanju. Primer za to bio bi zakupac koji uzima tuđi stan u zakup (on raspolaže nekom stvari koja nije njegova).

Ovde vidimo da detencija nije pravni odnos i zbog toga ona nema pravnu zaštitu ali daje pravo na nužnu odbranu. U pravu ovaj izraz koristi se još iz doba Rima gde se razvio i krenuo sa upotrebom. I dan danas koristi se u pravnim naukama, ali dosta ređe nego ranije.

Share.