Itinerer

0

Itinerer

Šta znači reč itinerer

Specifična vrsta putokaza naziva se itinerer.

Danas svima poznate putne karte sa glavnim cestama i mnogobrojnim usputnim odrednicama, nekada davno su još za vreme Rimskog carstva njihovu ulogu obavljali upravo itinereri.

Prema etimološkom određenju izraz itinerer potiče od latinske kovanice itinerarium koja sadrži ključnu reč iter u značenju put. Tako se pojam itinerer koristi kao sinonim za putnu kartu iz Rimskog carstva koja sadrži i opise saobraćajnica. Na intinereru su prikazivana naselja sa stanicama i njihova međusobna udaljenost u rimskim miljama.

Postoje i druga određenja ovog pojma, poput itinerer koji simboliše vozni red. Dok se kod katoličkih sveštenika pod ovim pojmom podrazumeva molitva za vreme putovanja.

Itinerer se deli na prvu vrstu itinerera koji je sadržao spisak imena stanica na javnim putevima i razdaljine između njih, te su na njima dodavani i podaci o konačištima, carinama i tome slično. Druga vrsta itinerera jeste uglavnom kao prikaz na kartama.

Mnogi ovu vrstu putokaza porede ili vezuju za vojne karte, putne mape, čak i kao “turističke vodiče” za vreme Rimskog carstva. Koriščene su u razne svrhe, najviše za vojne, trgovačke, putničke ili poštanske poslove.

Itinereri su u početku to bile glomazne i teške mape, a kasnije jednostavni svitak od 5-6 listova koji su mogli jednostavno da se kopiraju, te su i prodavani na ulicama, poput današnjih turističkih mapa.


Share.

Leave A Reply