Izaslanik

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta znači reč izaslanik?

Zastupnik ili predstavnik drugi je naziv za izaslanika.

Diplomatski odnosi između dve zemlje se najbolje odvijaju preko izaslanika. Izaslanici su svojevrsni ambasadori, pregovarači sa izuzetnim diplomatskim veštinama.

izaslanik

Kada se razmenjuju prvi podaci vezani za neko pitanje između dve zemlje šalju se izaslanici u prekograničnu posetu. Zato se ne retko kaže da je izaslanik vesnik koji odlazi u drugu, partnersku zemlju kako bi saopštio neke značajne odluke i rešenja koja se tiču obe strane.

Naravno poznato je da u diplomatiji postoji rang, odnosno hirerahija zvanja te s tim u vezi i funkcije koje se obavljaju. Izaslanik, prema toj hijerarhiji, organizacijski odgovara šefu diplomatske misije.

U svakom slučaju izaslanik je jedan u diplomatskom rangu, zastupnik svoje zemlje sa određenim beneficijama i specifikacijama, znanjima i veštinama.

Izalanici su opunomoćnici neke zemlje od strane njenih najviših predstavnika. Izaslanik ne mora samo biti opunomoćnik neke zemlje, već to može da bude opunomoćnik neke velike organizacije.

Izaslanik spada u rang ambasadora sopstvene zemlje koji svojim radom i ponašanjem služi kao primer, odnosno kao najbolji predstavnik. Poseta nekog od izaslanika u određenu zemlju u većini slučajeva doprinosi produbljivanju prijateljstva između te dve zemlje i boljem razumevanju u cilju što bolje obostrane saradnje.

Vojni izaslanik, na primer, funkcija je koja se pojavila početkom 20 veka. On je zadužen za afirmaciju oružanih snaga i odbrambene politike svoje zemlje, te prati i izveštava o vojno-političkoj situaciji. A prema posebnom ovlašćenju obavlja i preliminarne pregovore o svim oblicima vojne saradnje među državama.

Share.