Anatemisati

Pinterest LinkedIn Tumblr +

anatemisati

Šta znači anatemisati?

Baciti prokletstvo na nekog znači anatemisati.

Anatemisati je jako star izraz koji se danas veoma retko koristi. Ipak moguće je čuti ga u pojedinim naseljima kao i kod crkvenjaka, pa u slučaju da niste sigurni koje je značenje reči na pravom ste mestu.

Etnološki posmatrano reč anatemisati nastala je od grčke reči ανάθεμα u bukvalnom prevodu posvetiti, a u značenju prokletstvo tj. kletva. Shodno tome izveden je pojam anatemisati koji znači baciti kletvu na određenu osobu odnosno prokleti je. Ovaj glagol koristio se ranije kada se ranije kada su veštičarenje i vampiri bili veoma aktuelni i to u značenju baciti prokletstva na nekog.

Prokletstvo mogu baciti vračevi i slične „stručne“ osobe, ali i svaka osoba željna osvete koja poseduje jake emocije. Prema tome prokletstvo jeste koncentracija zlih sila usmerenih na najčešće ljude, ali i na stvari, objekte i slično. Bacanje prokletstva često se može usmeriti na porodicu, skupinu ljudi tj. na celu jednu naciju.  Po verovanju anatemisanjem odnosno bacanjem kletve, prizivaju se zli duhovi koji svojim radnjama, tj. delovanjem uništavaju život prokletog čoveka. Da bi se kletva bacila potrebno je da se izgovori sa velikom mržnjom i željom da se određena osoba uništi.

Anatemisati se koristi u značenju oštro osuditi. Pored ovog u crkvenoj zajednici ovaj pojam se koristi kada ista želi nekoga da isključi iz crkvene zajednice. Obično se radi o crkvenjacima koji se nisu držali pravila i uradili su stvar vrednu  osude za koju crkva ne može da im pruži oproštaj i omogući nastavak služenja u istoj,već im sledi izbacivanje iz iste.

Share.