Radikalno

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Radikalno

Šta znači reč radikalno?

Iz korena ili potpuno novo delovanje naziva se radikalno.

Etimologija upućuje na koren reči radikalno navodeći poreklo od latinske reči radicalis od radicis, radicale što doslovno znači koren. Tako da se radikalano prevodi kao korenito, iz osnova, odnosno iz korena, temeljno, potpuno.

Radikalizam se kao pojam može odrediti kao korenitost, beskompromisnost, doslednost u zastupanju nekog mišljenja, teorije ili ideologije.

Najčešće pojam radikalan čujemo u politici, te se u tom političkom kontekstu upotrebljava kao sprovođenje određene politike do njenih ekstremnih granica. Zato se približava, a ne retko ga poistovećuju, sa ekstremizmom , jer u sprovođenju teorija i ideja kojima se rukovodi ide bez puno taktike i kompromi do konačnog cilja, a to je često promena u samom korenu ili osnovi.

Ne čudi što se pri tom radikalizam svodi na maksimalističko, potpuno izvršavanje nekog shvatanja ili delovanja.

Često se u politici i političkoj teoriji i praksi radikalizam svodi na ideologiju koju beskompromisno zastupaju kako pojedinci i pokreti tako i ideologije, pri tom se ostvarujući svoj politički program i ciljeve vatreno bore za korenitu, radikalnu promenu društva ili njegovih segmenata.

Pomenuli smo da je radikalizam veoma blizak ekstremizmu, ali se pojedinci koji zastupaju radikalne ideje retko, skoro nikada ne nazivaju ekstremnim pojedincima ili pokretima već isključivo samo radikalnim, što može imati svojevrsnu strategiju manipulacije koja je prikrivena ali veoma dobro služi svojoj “radikalnoj svrsi”.

Share.