Readmisija

0

Readmisija

Šta znači readmisija?

Najjednostavnije rečeno readmisija predstavlja povratak lica koja neosnovano borave na teritoriji neke države u zemlje njihovog porekla.

Na malim ekranima, a posebno na vestima veoma često se spominje termin readmisija za koji veliki broj ljudi ne zna značenje. Ako ste ste pitali šta je to readmisija sada ćete dobiti odgovor na to pitanje.

Po definiciji readmisija predstavlja prisilno ili dobrovoljno vraćanje lica koja neosnovano borave na teritoriji određene države u zemlje njihovog porekla. U većini slučajeva reč je o odbijenim tražiocima azila ali postoje i drugi slučajevi poput onih kojima je istekla viza i slično.

Primera radi za boravak u zemlji koja nije naša matična zemlja potrebna je viza koju dobijamo za određeni vremenski period, a nakon isteka tok perioda u slučaju da lice još uvek boravi u zemlji obavlja se deportacija kojom se dato lice vraća u svoju matičnu zemlju.

Različite zemlje različito sprovode proces readmisije, pa tako u Grčkoj minibusom se strani državljani koji su ilegalno u zemlji dovoze do granice i ostavljaju u međugraničnom prostoru. Pored azilanata readmisija obuhvata i sva lica koja nemaju državljanstvo.

Na prostorima naše zemlje poznata je readmisija u kojoj je veliki broj Roma proteran u našu zemlju, kao i readmisija koja se i dan danas obavlja na Kosovu i Metohiji. Readmisija u našoj zemlji regulisana je zakonom i tačno se znaju prava i obaveze zemlje koja je dužna da sprovede istu. Bitno je istaći da da bi se uspostavila efikasna i brza procedura indetifikacije lica i  bezbednog povratka u matičnu zemlju lica koja ne ispunajavu uslove ulaska, boravka ili nastanjivanja u određenim zemljama bitno je poštovati i pravilno sprovoditi sva pravila koja nam readmisija nameće. Služba koja u našoj zemlj ima najbolji uvid u readmisiju i njeno sprovođenje ste MUP Srbije.

U Srbiji procedura readmisije je sledeća: Najpre policija zemlje molije (odnosno zemlje u kojoj boravi lice koje podleže readmisiji) otpočinje proceduru utvrđivanja državljanstva osobe čiji je zahtev za ulazak, boravak ili nastanenje u toj zemlji odbojieno. Zatim MUP Srbije dobija molbu za potvrdu indetiteta i zemlji, a potom šalje pozitivan odgovor na zahtev za vršenje readmisije policiji države molije. Tada ambasada ili konzularno predstavništvo Srbije u datoj zemlji (moliji) izdaje i šalje putni nalog za vraćanje lica koje treba da preuzme Srbija. Rok za slanje naloga jeste tri radna dana. Po readmisiji država molija je dužna da povratnicima da rok u trajanju od najčešće tri meseca da sami napuste zemlju. Ukoliko se povratnici opredele da dobrovoljno napuste Srbiju dobiće novan za put kao i jednokratnu novčanu pomoć. Bitno je istaći da dobrovoljni odlazak predstavlja najbolje moguće rešenje, jer se sami povratnici mogu adekvatno pripremiti za put i poneti svu odgovarajuću pokretnu imovinu i pri tome prikupiti svu potrebnu dokumentaciju.

U slučaju prisilne readmisije povreatnici mogu imati velike i ozbiljne probleme, a tokom obavljanja ovakve roadmisije često se krše ljudska prava.


Share.

Leave A Reply