Raguza

0

Raguza

Šta je to Raguza?

Raguza je italijanski naziv za Dubrovnik.

Verujem da ste svi čuli za jedan od najvećih administrativnih centara u Hrvatskoj grad Dubrovnik koji je jedna od najvećih turističkih atrakcija ove zemlje i poseduje bogato kulturno i istorijsko nasleđe. Raguza jeste italijanski naziv za grad Dubrovnik koji se proširio na veliki broj mediteranskih zemalja koje Dubrovnik nazivaju upravo ovim imenom.

Značenje reči Raguza je višestruko i tako je nazvana jedna oblast na Siciliji sa istoimenim gradom. Italijanski grad Raguza najveće je naselje na Siciliji i pod zaštitom UNESKA je.

Ipak na našim prostorima ako čujete pojam Raguza velika je verovatnoća da se radi o Dubrovniku, dok ga ređe ljudi povezuju sa gradom u Italiji. Postoji više teorija zašto Dubrovnik nosi naziv Raguza. Najustaljenije mišljenje je da su ga još u sedmom veku grad izgradili begunci iz Epidaura koji su mu nadenuli upravo to ime. Po istorijskim zapisima Dubrovnik je naselje koje se kasnije razvilo uz Raguzu, a već do kraja ova dva naselja stopila su se u jedan kraj koji je jednima poznat kao Dubrovnik, dok ga drugi nazivaju Raguza.

Po etnologiji italijanski naziv za ovaj hrvatski grad nastao je od dalmatinske reči laus koji se građenjem reči razvija najpre u Lausa, zatim u Ragusi, a potom i u Ragusa u značenju morska stena. Kako se grad nalazi uz same obale Jadranskog mora ne čudi nas zašto su ga Italijani prozvali baš ovim imenom.


Share.

Leave A Reply