Rustično

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Rusticno

Šta znači rustično?

Rustično znači staromodno, seoski odnosno seljački.

Izraz rustično sve više se koristi u našem jeziku, a polako postaje sve zastupljeniji u svakodnevnom govoru. Ako vas zanima šta ovaj pojam znači i kako je nastala reč na pravom ste mestu.

Po etnologiji reč rustično nastala je od latinske reči rustica koja znači seoski, seljački tj, njeno značenje odnosi se na selo i seoski način života. Rustičan je pridev koji predstavlja sinonim za ruralnu sredinu.

U modernom doba pridev rustičan koristi se za poseban stil uređivanja i dekorisanja određenog ambijenta. Vremenom u dizajnu razvio se poseban pravac koji se isključivo bavi rustičnim uređivanjem prostorija. To znači da će te prostorije biti uređenje starinski ali tako ukombinovane da odišu sofisticiranosti, dušom i toplotom. Rustičan stil idealan je za ljude koji vole prirodu jer u njemu je sve do najsitnijih detalja rađeno ručno i od prirodnih materijala.

Rustičan stil je sve zastupljeniji jer je veoma zanimljiv i raznovrsan. Odlično se kombinuje sa drugim stilovima i pogrešno je mišljenje da ovako uređivanje priliči samo seoskim domaćinstvima. Čak naprotiv i u modernim stanovima i kućama naglašena tekstura, kamen, drvo i drugi prirodni materijali mogu izgledati prilično elegantno. Rustični stil  treba da asocira na prošlost i zbog toga uglavnom se koriste plafoni ukrašeni starim drvenim gredama, tkani tepisi, nameštaj u zemljanim tonovima, zanimljivi oblici sa dosta krivih linija, što više teksture i neutralnih boja.

Pridev rustično u svakodnevnom govoru koristimo kada želimo da kažemo da neko ili nešto izgleda starinski.

Share.