Leguminoze

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta su leguminoze? Da li ste upoznati sa tačnim značenjem navedenog pojma?

Biljke koje pripadaju skupini mahunastog povrća iz porodice lepirnjača nazivaju se leguminoze.

Ako znate šta znači pojam leguminoze svaka Vam čast! Naime, iako je ovaj pojam prisutan na našim prostorima, veoma retko se upotrebljava zbog čega veliki broj ljudi nije upoznat sa njegovim značenjem.

Etimologija nas upućuje da je sam termin leguminoze potekao iz latinskog jezika, od reči leguminosae, što znači mahunare, mahunaste biljke. Leguminoze su biljke koje pripadaju skupihi mahunastog povrća.

Biljke koje pripadaju ovoj grupi nazivaju se još i mahunarke ili leptirnjače. U leguminoze spada i pasulj, grašak, soja, bob, sočivo, bagrem, kikiriki, rogač i tome slično.

Ova skupina biljaka je poznata po velikoj količini proteina i kompleksnih ugljenih hidrata. Bogate su sa dijetalnim vlaknima i sadrže veoma malo masti. Bitno je istaći da u leguminozama nema holasterola, jer ne sadrže zasićene masti i trans masne kiseline.

Brojne su pogodnosti koje naš organizam može dobiti konzumiranjem biljaka koje spadaju u ovu grupu, a  smanjenje rizika od srčanih oboljenja i raka su samo neke od njih.

Kod leguminoza cvetovi imaju veoma izražene prašnike, a stablo je zemljasto i može biti uspravno, polegnuto ili polupolegljivo. Koren im je osovinskog tipa u obliku vretena i može prodirati u zemlju i do nekoliko godina. Ono što karakteriše koren ovih biljaka jesu brojne kvržice sa bakterijama koje omogućavaju vezivanje azota i stvaranje belančevina.

Biljke ove familije imaju ili jednosemeni ili višesemeni plod,  koji je obliku mahune. Kod nekih vrsta se mahuna otvara, odnosno puca pri sazrevanju, osipajući seme.

Share.