Likvidacija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je likvidacija?

Likvidacija je pojam koji ima višestruko značenje, a na našim prostirma kada ga spomenemo uglavnom mislimo na prestanak rada neke delatnosti.

Svi ste sigurno do sada čuli za pojam likvidacija koji je neredak na našim prostorima. Sam pojam ima više značenje zbog čega je neophodno znati svako od njih kako ne bi došlo do zabune prilikom njegove upotrebe.

likvidacija

Etimološki posmatrano u naš jezik termin likvidacija preuzet je iz latinskog jezika u značenju odstranjivanje tj. uništenje nečega.

Kada spomenemo termin likvidacija uglavnom mislimo na prestanak rada neke delatnosti. U ovom značenju, likvidacija se pre svega koristi u pravu i ekonomiji gde se definiše kao prestajanje postojanja određenog subjekta koje se sprovodi kada taj subjekat nema dovoljno finansijskih sredstava za pokriće svojih obaveza.

U finansijama i računovodstvu likvidacija podrazumeva konačan obračun računa, odnosno izravnanje dugovanja i potraživanja.

Reč likvidacija ima i svoje figurativno značenje, po kojem označava uništenje odnosno, istrebljenje neprijatelja. U tom smislu likvidacija predstavlja i izvršenje smrtne presude.

Share.