Arivista

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Arivista

Šta je to arivista?

Najjednostavnije rečeno arivista je karijerista.

Da li Vam je neko nekada rekao da ste arivista? A da li znate šta ovaj pojam znači? Arivista je francuska reč koja se jako slabo koristi na našim prostorima, tako da ako znate pravo značenje ove reči svaka čast.

Etimološki posmatrano reč pojam arivista kao što je več rečeno potiče iz francuskog jezika tačnije od reči arriver koja znači postići, a arivista se odnosi na osobu koja je karijerista. Odnosno arivista je izuzetno poslovna osoba kojoj je posao na prvom mestu i u istom je jako uspešna.

Arivista je neko ko ne samo da je uspešan, več on je veoma ambiciozan, uvek želi više, trudi se da postigne i nemoguće. U poslovnom svetu ariviste se veoma cene jer su to ljudi koji se ne kasne na posao i uvek marljivo obavljaju sve radne zadatke stavljenje pred njih.

Kod nas arivista se često upotreblja za osobe koje bez nekog velikog umeća stižu do veoma cenjenih i položaja koji se nalaze na visokoj poziciji, odnosno to su laktaši koji bez nekog posebnog zalaganja ostvaruju najveće moguće poslovne rezultate.

Share.