Ekspoze

0

Ekspoze

Značenje reči ekspoze

Specifična vrsta izveštaja naziva se ekspoze.

Kada se srednjoškolac obraća roditeljima i govori im šta je radio posle škole i gde je išao i zašto, može se reći (u nekom šaljivijem kontekstu) da im podnosi ekspoze, iako se ova reč najviše upotrebljava pri nekim zvaničnim, javnim skupovima ili sastancima.

Etimologija upućuje na koren termina ekspoze navodeći francusku reč exposé koja znači izlagati. U srpskom jeziku ovaj pojam se upotrebljava kako bi označio zvanični izveštaj ili izlaganje, referat o nekom pitanju.

Ekspoze je sinonim za prikazivanje nekog stanja. Na primer, kada ministar podnosi izveštaj skupštini o nekom važnijem pitanju ili stanju u svom području, tj. resoru. Taj izveštaj naziva se ekspoze.

Imamo razne upotrebe ovog pojma. Može se reći “ekspoze o nekom romanu”, tek izdatoj knjizi ili ekspoze povodom promocije nečega.

Naravno, izraz ekspoze se najčešće koristi u politici, pa kao prost primer navodimo: “premijer je podneo ekspoze o stanju na severnom delu zemlje”. Tako je retko koje skupštinsko zasedanje prošlo bez reči ekspoze, premda poslanici konstanttno u izlaganju opravdavaju svoje aktivnosti i dela, odnosno podnose ekspoze ostalim poslanicima.

Ekspoze se odnosi na neki svojevrsni podnesak, opis, a može predstavljati i prezentaciju o nečemu. Nekada se opisuje i kao raport, odnosno sadržaj svih bitnih stavki nekog događaja, koje između ostalog služe i kao opravdanje za taj događaj, delo ili akciju.


Share.

Leave A Reply