Dehidratacija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dehidratacija

Značenje reči dehidracija

Dehidriran organizam posledica je dehidratacije.

Izraz dehidratacija je kovanica od dve reči latinskog prefiksa de u značenju odvajati, lišiti nečega i grčke rei hydór voda, te bi u bukvalnom prevodu značilo oduzimanje ili nestanak vode. Najčešće se pojam dehidratacija upotrebljava kao sinonim za gubljenje tečnosti iz organizma, ali i iz nekog predmeta.

Medicina i fiziologija proces dehidratacije definiše kao stanje u organizmu koje nastaje usled velikog gubitka vode. To stanje u organizmu naziva se poremećaj metabolizma i njegovog nesmetanog funkcionisanja.

Dehidratacija se može odrediti i kao negativan bilans vode.

S obzirom da 50 do 60% od ukupne telesne težine kod čoveka čini voda, i malo narušavanje te proporcije izaziva disbalans, razne zdravstvene probleme. Zato dehidratacija može biti posledica niza oboljenja, ali može postojati i kao samostalna pojava.
Proces dehidratacije se deli na tri stadiuma: blaga, jaka i ozbiljna dehidratacija. Lekari kao prve simptome navode one koje su vezane za kardiovaskularni sistem, jer se tu uočavaju prve promene. Smanjena količina vode dovodi do smanjenog protoka krvi a to dalje rezultira ubrzan rad srca i neadekvatnu preraspodelu krvi u organizmu.

Blaga dehidratacija počinje kada telo ozgubi 2% od ukupne tečnosti. Zatim jaka nastaje pri gubitku od 5%. I ozbiljna dehidratacija nastaje kad izgubimo oko 10% od ukupne tečnosti u organizmu i tada je hitna medicinska pomoć neophodna i obavezna.

Share.

Leave A Reply