Bajadera

0

Bajadera

Značenje reči bajadera

Poslastica, igračica ili marama sve u jednoj reči – bajadera.

Reč bajadera pored poznate poslastice, ima još nekoliko značenja, za koja verovatno nikad niste ni pomislili.

Etimologija kaže da je bajadera izraz koji potiče od portugalske reči bailadeira i označava plesačicu, odnosno indijske javne igračice i pevačice koje su, u isto vreme, i javne žene. Na indisjkom dewa-dasis znači služavke bogova, koje se od malena uče da služe bogovima i u svakom hramu ih ima od 8 do 12. Tako ukoliko se nađete u Indiji imajte na umu da “bajadera” nema nikakve veze sa čuvenim dezertom.

Međutim, izraz “bajader” predstavlja i vrstu malih marama koje su se kao svilen pojas stavljale na žensku odeću. Neki ih povezuju sa prozirnim tkaninama koje imaju svetlucav uzorak u raznobojnim prugama.

Međutim, na Balkanu sigurno pri pominjanju reči bajadera svi znaju da se odnosi na prepoznatljiv dezert, pralinu nezamenjivog ukusa koji je obogaćena bademom, lešnikom ili orasima.
Ova poslastica je našla svoje pravo utočište kao brendiran proizvod hrvatske fabrike Kraš iz Zagreba. Tako je “krašova bajadera” postala poznata ne samo na domaćem već i na svetskom tržištu. Takođe je proglašena i zdravom poslasticom zbog lešnika i badema koji snižavaju nivo holesterola u krvi, pa se kaže da štiti od srčanih bolesti.

Bajadera je kao omiljen slatkiš u svakoj kući odavno označena kao tradicionalni balkanski kolačić.


Share.

Leave A Reply