Poltronstvo

0

Poltronstvo

Značenje reči poltronstvo

Ponašanje poltrona naziva se poltronstvo.

Kada opažamo kako se ponašaju takozvane ulizice još od osnovne škole kada se đaci dodvoravaju nastavnicima kako bi dobili što bolju ocenu na osnovu raznih pohvala, osmeha, komplimenata. Slično je i sa poltronstvom, kao dodvoravanje nekome radi sopstvene koristi.

Izraz potiče od frncuske reči poltron ili italijanske poltrone, a koristi se da označi neki kukavičluk u ponašanju, kao i junaka ali samo na jeziku. Kod nas se najviše koristi kao sinonim za ulizicu, dvoličnu osobu ili „beskičmenjaka“.

Za primenu ovog pojma najprikladnije su situacije u kojima postoji hijerarhija u donošenju odluka ili službenim dužnostima. Tako se može reći da su najčešće šefovi, direktori, vlasnici, vlastodršci posebno, jednom rečju ljudi koji imaju moć neizbežno na meti poltrona, ali i oni koji dozvoljavaju poltronstvo. Upravo moćnici dozvoljavaju, tačnije nagrađuju ovakvo ponašanje, a neretko i veruju u poltronske hvalospevne izjave. Iako svako ko želi da napreduje, bio na vlasti ili ne, želi strogu kritiku od stručnih ljudi, a ne od laskavaca koji misle samo na svoje mesto u sistemu moći i visokih funkcija.

Istorija upravo beleži niz svgavanja sa vlasti, tj. smenu vlastodržaca baš od poltrona i ulizica koji su kasnije sami preuzeli vlast. Što govori da poltronsvo ima samo jedan cilj a to je sopstvena korist.


Share.

Leave A Reply