Androfobija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Androfobija

Šta je androfobija

Androfob pati od androfobije.

Čuli smo za mnogobrojne strahove koji progone ljude, ali postoje i oni neobični i retki koji se javljaju samo kod pojedinaca, poput androfobije.

Izraz potiče od grčke kovanice anēr i phóbos u značenju strah ili bekstvo. Kod nas pojam androfobija definiše kao strah od ljudi, odnosno od muškaraca. Dok je androfob osoba koja zazire i plaši se ljudi, naročito muškaraca.

Psihijatrija ispituje ovaj fenomen i nalazi da se on javlja kao posledica nekog traumatskog iskustva iz detinjstva ili prisustva fizičkog, verbalnog i sličnog zlostavljanja majke ili drugih bliskih žena.

Mediji su pisali o mladoj Britanki koja pati upravo od androfobije, te da muškarce izbegava u svakoj prilici. Ona, kako se navodi, ne plaši se da je neko ne napadne, već ima iracionalnu fobiju koja je proganja od detinjstva, iako ne može da se seti kada je tačno taj strah počeo da se javlja.

Ova vrsta fobije povezuje se sa socijalnom fobijom, tačnije osobe koje pate od androfobije imaju generalno strah i od odlaska u društvo, javnog nastupa. Ove osobe mogu se osećati neprijatno ili čak zazirati samo od pogleda drugih.

Uopšteno rečeno kao uzroke socijalne fobije, stručnjaci navode, kako osećaj nesigurnosti, inferiornosti, stid, osećaj krivice, tako i potisnute agresivne i egzibicionističke težnje.

Share.