Apokaliptičan

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta znači apokaliptičan?

Onaj koji zrači tamom i odnosi se na smak sveta naziva se apokaliptičan.

Svi smo čuli za pojam apokalipsa koji je bio naročito popularan tokom 2012-te godine kada je određen broj svetske populacije strahovao da će se proročanstvo Maja ostvariti i da će doći do apokalipse, odnosno smaka sveta.

Apokaliptican

Pojam apokaliptičan izveden je od reči apokalipsa i koristi se za onog koji je mračan i taman, a sama reč uglavnom odnosi se na smak sveta. Izraz apokaliptičan vodi poreklo od Grčke reči apocalupsis koja u bukvalnom prevodu ima značenje otkrivenje, obelodavanje, tj. skidanje pokrivača.

Kod nas ova reč uglavnom se odnosi na stvari koje bi dovele ili dovode do kraja sveta ili popularnije smaka sveta. Glad, kuga, rat i smrt smatraju se apokaliptičnim pojavama koje polako uzrokuju pad populacije, a vremenom dovešće i do konačnog izumiranja cele ljudske populacija koja će označiti i kraj čovečanstva kakvog ga mi poznajemo.

Izraz apokaliptičan može se koristi i u značenju mračan, tajanstven, zagonetan. Pa tako ako kažemo za određenu osobu da je apokaliptična to znači da je ona veoma misteriozna i zagonetna ali na neki mračni i tamni način.

Share.