Heruistika

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Heruistika

Šta znači heruistika

Nauka o heruističkim metodama naziva se heruistika.

Izraz heruistika potiče od grčke reči ερίσϰεıν koja zači otkrivati, nalaziti. Tako se i kod nas ovaj pojam koristi kao sinonim za postupak koji vodi nekom otkriću.

Prema definiciji heruistika je nauka o metodama i principima za pronalaženje novih, posebno naučnih činjenica i saznanja.

Filozofija objašnjava pojam heruistike kao dolaženje do naučnih rešenja ili otkrića putem pokušaja i pogrešaka, nagađanjima i opovrgavanjima. U drugim sličnim naukama, poput moderne logike, heruistika je proces koji može rešiti određenu vrstu problema, ali ne garantuje uspešno rešenje.

U suštini heruistika je skup metoda i tehnika za rešavanje problema ili učenja koja su zasnovana na iskustvu.

Značajno je reći da se heruistički metodi koriste da ubrzaju proces pronalaženja dovoljno dobrog rešenja u situacijama kada sprovođenje detaljnog istraživanja nije praktično ili nije moguće izvesti. Zato se ona služi raznim uopštenim pravilima, intuicijom i zdravim razumom, racionalnom logikom zaključivanja.

Na osnovu ovoga, heruistika se može odrediti kao korišćenje lako dostupnih informacija, čija primena nije strogo određena, a u cilju rešavanja određenih problema.

Takođe, pojam heruistike definiše informatika i matematika, kao tehniku rešavanja problema brže od klasičnih metoda, a u situacijama kada klasični metodi ne mogu da nađu tačno rešenje.

Iako heruistička rešenja možda nisu najbolja opet su vredna s obzirom na uštedu vremena za njihovo pronalaženje.

Share.