Sefte

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sefte

Šta znači reč sefte

Prvi dnevni pazar naziva se sefte.

Ako ste bili u Turskoj možda ste imali priliku da prisustvujete prvom jutarnjem pazaru. Tačnije veruje se da prvi kupac donosi sreću, te ukoliko se cenka može da spusti cenu robe do veoma niske cifre, jer on za trgovca donosi sreću koji smatra „kakav mu je prvi kupac takav mu je ceo dan“. Zato je prva mušterija zlata vredna i može da bira šta će kupiti i po kojoj ceni.

Sam izraz se „upleo“ u srpski jezik nakon viševekovne turske vladavine na ovim prostorima. I prenet je u bukvalnom prevodu onako kako se i u Turskoj koristi, kao prvi dnevni pazar u trgovini. Turci često sefte koriste kao sinonim generalno za izraz „prvi put“.

Inače ovaj izraz najčešće koriste prodavci na pijacama ili uličnoj prodaji.

I kod nas nije retko da čujete kako neka mušterija donosi sreću a neka ne. Ako se usmeravamo prema čestoj poštapalici „kako dan započneš takav će ti i biti“, ima logike da i prvi kupac donosi sreću.

Tako ukoliko prodavac ponudi robu po najnižoj ceni svom prvom kupcu on će uzeti dosta robe, samim tim i prodajni dan je dobro krenuo, ako trgovac ne bude ljubazan i ne povlađuje prvom kupcu on možda neće ništa pazariti, što u svakom slučaju nije dobro.

Share.

Leave A Reply