Patetika

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Patetika

Šta znači patetika

Patetične osobe se koriste patetikom.

Za nekoga su skupoceni parfemi, za nekog je cvet za 8.mart, a za nekog je istetovirano srce patetika.

Izraz patetika potiče od grčke reči pathētikós koja znači strastan osećajan, dirljiv, koji je sklon uzbuđenjima, te se lako potrese.

Mnoge stvari koje žene smatraju malim znakom pažnje, za muškarce nije ništa drugo već patetika.

Na primer, šetnja obalom mora uz gledanje zalaska sunca je mnogim muškarcima dosadna i mučna, odnosono previše ispunjena oduševljenjem i emocijama da je jednostavno odbijaju ili čine samo devojci po volji.

Neki patetiku nazivaju nakinđurenom patnjom. Prosto sama patnja ako postoji ona se ne ističe puno niti se ulepšava nekim posebnim rečima, već se sama po sebi takva kakva je doživljava na sebi svojstven način bez puno objašnjenja i stilskih figura.

Tako patnja koja se previše ističe prerasta u samosažaljenje, te osoba postaje patetična. Izaziva sažaljenje i samosazaljenje radi “tetošenja”, neke povratne reakcije, utešnih reči.

S obzirom da svaka emocija ima svoju težinu, svako dalje njeno uvećavanje pretvara osobu koja je iznosi patetičnom.

Patetična osoba je neko ko je strastveno osećajan, ali često sa negativnim predznakom. Kod nas u društvu za patetičnu osobu nema puno razumevanja ni opravdanje. U pojedinim određenjima patetika se definiše i kao bolesno stanje duše, zanos u doživljaju, izrazu ili govoru.

Share.