Veš

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Veš je odevni predmet namenjen za nošenje ispod svakodnevne garderobe u svrhu zaštite i održavanja higijene tela.

Ženski donji veš, kao i muški, obično je napravljen od prirodnih materijala poput pamuka, kako zbog udobnosti, tako i zbog činjenice da on apsorbuje višak vlage i sprečava iritaciju kože.

Etimologija reči

Tokom istorije, razmene između jezika su bile česte, bilo kroz trgovinu, migracije ili političke veze; to je ishodovalo i razmenom reči, odnosno pozajmljivanjem reči iz drugog jezika koja je uticala na opšti razvoj tog jezika.

Samim tim, ni srpski jezik nije stran pozajmljenicama, te je bogat turcizmima, bohemizmima, hungarizmima i drugim tuđicama. Upravo je i reč veš je preuzeta iz nemačkog jezika, te potiče od nemačke reči “wasche” koja znači pranje, odnosno veš. 

U srpskom jeziku, ova reč je sinonim za donje rublje.

Istorija

U ranijim vremenima, reč “veš” je uglavnom označavala odelo ili tkaninu. To je bila praktična reč koja je opisivala materijal koji se koristi za izradu odeće, kao i samu odeću kao predmet. Međutim, sa razvojem društva i tehnologije, značenje reči “veš” postalo je mnogo šire.

Danas, “veš” obuhvata mnogo više od samo odeće. To uključuje sve što se koristi u kontekstu održavanja higijene i brige o odeći. Dakle, u okviru termina “veš” u širem smislu spadaju i majice, pantalone i jakne, ali već i čarape, kao i donji veš.

Zato se u srpskom jeziku češće govori “Oprala sam veš”, a ne “Oprala sam odeću”. Dakle, u ovom kontekstu se misli na veš u širem leksičkom smislu te reči.

Prvi veš u užem leksičkom značenju reči je pre svega bio u obliku tkanine koja se obmotavala oko kukova, odnosno između nogu, a pravila se od vune ili lana. Kada je u pitanju evolucija i put do sadašnje forme donjeg rublja, kroz istoriju je postojalo nekoliko vezija veša.

Počev od širokog šortsa koji je bio pričvršćen kaišem ili vezicom, a koji su nosili uglavnom muškarci, pa sve do širokih linenih podtunika i potkošulja koje su nosili i muškarci i žene; na ženama su ove košulje bile duge do članaka, dok su muškarcima padale ispod struka.

Donji veš su izmislili već stari Egipćani pre 4.400 godina pne. Postoje i arheološka nalazišta starih Rimljana na kojima su pronađeni ostaci donjeg veša napravljenog od kože, a američki starosedeoci su imali svoje verzije koje su takođe pravili od kože i drugih materijala. Takođe, kineskinje za vreme Han dinastije su nosile uske tunike napravljene od svile ili pamuka, u zavisnosti od njihovog položaja.

Tokom 1920-tih, ženski veš je postao uži i elegantniji, a trideset godina kasnije, počeli su da se koriste novi materijali poput spandeksa koji je učinio veš mnogo udobnijim i rastegljivijim.

Tokom 1980-tih godina, uska i kratka odeća je postala popularna na globalnom nivou, kako za žene, tako i za muškarce, te je došlo i do prilagođavanja donjeg veša. U ovo vreme su nastali i push-up grudnjaci, kao i tanga veš. Deset godina kasnije, pojavljuju se i prve bokserice.

Kada su u pitanju grudnjaci, istoričari su pronašli reference na odevni komad nalik grudnjaku koje se mogu pronaći u delima starih Grka, poput Homera i njegove Ilijade. Arheolozi su 2008. Godine u dvorcu Lenberg, Austrija,  pronašli četiri linena “grudnjaka” u trezoru u kome su čuvane stvari iz 15. veka koji liče na moderne grudnjake.

Već 1930-tih, grudnjaci zamenjuju korsete, a tridesetak godina kasnije pojavljuju se i oni namenjeni za oblikovanje grudi, te naglašavanje ženske seksualnosti. Sportski grudnjaci se pojavljuju tek 1970. godine, a sve do tada žene su nosile ili obične ili bi obmotavale svoje grudi nekom tkaninom.

Funkcija

Jedna od osnovnih funkcija veša je pružanje zaštite i održavanje higijene tela. Odeća deluje kao barijera između kože i spoljnog okruženja, pružajući zaštitu od elemenata poput sunca, vetra i kiše. Veš apsorbuje znoj i druge telesne tečnosti, čime se održava higijena tela i sprečava nastanak neprijatnih mirisa.

Posebna vrsta veša namenjena je sportskim aktivnostima i vežbanju. Sportski veš izrađen je od posebnih materijala koji omogućavaju udobnost, podršku i ventilaciju tokom fizičke aktivnosti.

Vrste

Postoje znatne razlike između muškog i ženskog donjeg veša. Dok se ženski sastoji iz grudnjaka i gaćića koje mogu biti slip, brazilijana, tanga ili bokserice, muški donji veš je ograničeniji u tom smislu, te se javlja u obliku bokserica i slip veša.

Kada se u pitanju ženski grudnjaci, takođe postoji više standardnih modela, a ističe se i sportski grudnjak koji pruža veću podršku, naročito prilikom bavljenja nekim dinamičnijom fizičkom aktivnošću.

Od osnovne funkcije u vidu zaštite tela i sprečavanja nastanka infekcija i iritacija, pa do sve do estetske, veš predstavlja neizostavni deo svakodnevnice.

Share.