Gaučos

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta su Gaučosi? Ili je možda bolje pitanje ko su oni, i na šta se sve ova reč može odnositi? Ova reč potiče iz južnoameričkih zemalja, a koristi se na prostoru više država.

Gaučo je, naime, naziv koji se koristi za stanovnike pampa u Južnoj Americi. Ako ste se ikada zapitali gde možete poći u potragu za Gaučosima, i gde ih možete sresti, evo odgovora. Područje Argentine, Urugvaja, kao i nekih delova Čilea je mesto gde žive gaučosi. U južnom Brazilu u državi Rio Gradni du Sul, takođe žive ovi, pretežno stočarski opredeljeni stanovnici.

Doslovan prevod reči “gaučo” i jeste stočar. Ovaj pojam najbliže bi se mogao uporediti sa pojmom “kauboj” koji označava istu kategoriju u Severnoj Americi. Gaučosi i Kauboji imaju zajednički, nomadski način života, kao i zanimanje fokusirano na uzgoju stoke.

Kauboji su najčešće bili belci, i imali su evropsko poreklo, što ih je razlikovalo od gaučosa koji su najčešće potomci lokalnog, domorodačkog stanovništva. Neretko su gaučosima nazivani i melezi koji su mešavina doseljenika i urođenika. Retko se, pak, dešavalo da gaučosi budu isključivo doseljenici iz Evrope, ali su zabeleženi i ovakvi slučajevi.

Način života i navike

Gaučosi su, između ostalog, bili prepoznatljivi i po specifičnoj odeći, a najčešći element njihove odeće bio je pončo. Pončo je i danas modni detalj, a koristio se za sedlanje konja i za spavanje. Pantalone zvane bombačas su se uvozile najpre iz Turske. Sastavni deo je bio i Boladoras, laso sa kuglama na kraju. Boladorasi su koripćeni i za lov. Fakon je nož koji su gaučosi koristili, a neretko se kao deo opreme mogao naći i bič što je služio goničima stoke.

Gaučos u drugim značenjima

Gaučosima, se nazivaju i fudbalski reprezentativci Argentine, u slengu. Kafana Gaučosi u Beogradu nalazi se blizu Kalemegdana u srcu Dorćola. Letnja varijanta jeste “Bašta Gaučosa” na Bulevaru vojvode Bojovića, u Starom gradu.

Share.