Đurđevdan

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je đurđevdan? Saznajte tačno značenje navedenog pojma.

Đurđevdan je hrišćanski i narodni praznik kojim se obeležava uspomena na Svetog Đorđa.

Sam pojam Đurđevdan predstavlja reč koja se gotovo svakodnevno koristi na našim prostorima, te ne treba da nas začudi što je veliki broj ljudi upoznat sa njenim značenjem.

Kao što većina zna, Đurđevdan je hrišćanski i narodni praznik kojim se obeležava uspomena na Svetog Đorđa. Dakle, ovaj praznik slave kako pravoslavci tako i katolici, 23-eg aprila po starom kalendaru, odnosno 6-og maja po novom.

Dan svetog pobedonosca Đorđa (Georga) kako se još naziva ova slava, je izuzetno popularan u Srbiji, pa se tako nalazi čak na četvrtom mesto po broju slavara. Reč je o prazniku koji se veoma poštuje u našoj zemlji, a svi koji ga slave u kući imaju ikonu svetog Đorđa koji ubija aždaju.

Upravo ta aždaja simbolizuje mnogobožačku silu koja je proždirala hrišćanske žrtve, a Sveti Đorđe je uspeo da pobedi tu aždaju i zada joj smrtni udarac.

Po nekim predanjima, Georgije je bio istorijska ličnost i slućio je caru Dioklecijanu sve do momenta kada mu se suprostavio rekavši da je hrišćanin. Od tog trentka počinje njegovo žrtvovanje za veru. Najpre ga stavljaju u tamncu, potom mu stavljaju okove i muče ga na razne načine kako bi prestao da veruje.

Za Đurđevdan se vezuje puno običaja i magijskih radnji za zaštitu, zdravlje i plodnost, koje je obavljaju toda dana.  Reč je o prazniku koji predstavlja granicu između zime i leta, a vezan je kako za zdravlje ukućana, tako i za udaju i žendibu mladih iz kuće, plodnost stoke i dobre useve.

Neki od glavnih običaja koji se upražnjavaju na ovaj praznik su: pletenje venaca od raznog bilja, umivanje biljem, kupanje na reci itd.

Đurđevdan spada u mrsnu slavu, a po običajima na trpezi domaćina bi trebalo da se nalazi jedno muško jagnje koje je prethodno bilo u crkvi i osveštano od strane sveštenika.

Brojna su verovanja koja važe za ovaj praznik, a svakako najzanimljivije je ono o vremeno. Naime, ako je na Đurđevdan vedro – biće plodna godina, a ako pada kiša – boće sušno leto.

Share.