Dnevnik

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je dnevnik? Saznajte tačno značenje navedenog pojma.

Dnevnik je pojam koji se na našim prostorima koristi u više različitih značenja. U svom najopštijem značenju, dnevnik predstavlja knjigu ili beležnicu u koju se upisiju tekstovi aranžirani prema datumu.

Za pojam dnevnik čuli smo svi. Verujem da nema osobe koja ne zna značenje ovog pojma, a da li ste sigurni da ste upoznati sa svim značenjima koje ovaj pojam ima?

Po jednoj od definicija, dnevnik predstavlja knjigu ili beležnicu u koju se upisuju tekstovi aranžirani prema datumu, koji obaveštavaju o događajima tokom dana. Mnogi od nas su pisali dnevnike kao mali, a neki ih još uvek pišu.

Dnevnik je ništa drugo do specijalna vrsta autobiografije u kojoj pisac priča svoj život, na takav način da opisuje i vreme i sredinu u kojoj je živeo. Treba istaći da se dnevni piše pod svežim utiscima doživljala. U njima se pišu pored različitih dnevnih događaja i misli, raspoloženja i osećanja koja pisac dnevnika ima prema ljudima, događajima, kao i o sredini i društvu u kojem živi.

Obično se piše na dnevnom ili nedeljnom nivou. Dnevnici moraju obilovati tačnim podacima kako bi mogli da imaju istorijku ili dokumentarnu vrednost.

Neki od najpoznatijih dnevnika koji su izati kao književna dela su „Dnevnik Ane Frank“, „Dnevnik jednog pisca“ i „Dnevnik Marka Jelaske“.

Termin dnevnik se koristi i da označi knjigu u koju učiteljica, nastavnici ili profesori evidentiraju ocene učenika. Reč je o tabelarnom prikazu ocena svih učenika jednog odeljenja, a u njemu se nalazi i evidencija izostanaka, plan rada i nastave i mnoge druge stvari koje su neophodne da bi se održao jedan čas.

Televizijski dnevnik je naziv za informativnu emisju koja se emituje još od doba Jugoslavije. On sadrži različite reportaže, izveštaje, analize, intervijue i brojne druge priloge koji se smenjuju sa živim segmentima, poput uključenja uživo.

Osnovna uloga televizijskog dnevnika se ogleda u informisanju građanja o vestima u zemlji i regionu, vremenskoj prognozi i sličnim bitnim informacijama.

U ekonomiji, pojam dnevnik se upotrebljava da označi knjigu u koju se hronološki beleži finansijsko poslovanje nekog preduzeća u toku dana.

Share.