Oldtajmer

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to oldtajmer?

Automobil koji potiče iz starinskih vremena naziva se oldtajmer.

Pojam oldtajmer potiče iz engleskog jezika ima značenje starine, starudije. Ova reč veoma brzo je došla i na naše govorno područje gde pre svega označava automobil koji potiče iz starinskih vremena.

oldtimer

Sigurno ste se i sami zapitali šta se dešava sa automobilima koji su toliko stari da nemaju nikakva korisna upotrebna svojstva, ali su prilično očuvani i nisu za otpad. Sa druge strane mnogi kada na ulici vide neki stari automobil oduševe se čak i više nego da su videli najnovijeg BMW-a.

Oldtajmeri jeste naziv za veoma stare automobile ili motocikle. FIVA je odredila tačna pravila koja određeni automobil mora da poseduje da bi bio oldtajmer. Najpre, on mora biti stariji od 30 godina i pripadati grupi istorijskih vozila kako bi dobio status oldtajmera.

Naravno kako je reč o veoma starim starima, potrebno je da oldtajmeri budu dobro očuvani. Oldtajmeri koji su prvobitno provedeni u malom broju primeraka izuzetno su vredni. U današnje vreme oldtajmeri postaju sve popularniji, te je interesovanje za njima sve veće iz dana u dan.

Iako čim se spomene reč oldtajmer gotovo svako odmah pomisli na starinski automobil, ova reč vremenom počela je da se koristi i u drugom značenju. Pa tako oldtajmerima se nazivaju sve stvari koje spadaju u starudiju, odnosno one koje potiču  iz prošlih vremena.

Share.